Hur vi lever här (varning för lite spya)

Hur vi lever här har börjat bli en del av mig själv och mina principer. I början tyckte jag mest det var onödigt, allt tänk om biologiska ekologiska lokala varor, att alltid släcka lamporna när man går ut ur ett rum, att sänka rumstemperaturen på natten, att köpa saker med så lite plast/papper i förpackningen som möjligt, att bara tvätta efter kl 22 för då är det billigare osv. Men jag inser ju att det är för vårt allas bästa.
 
När jag bodde hemma hade jag jämt lyset på i hela huset, behagligt varmt och vilka matvaror jag åt ägnade jag inte en tanke. Det tog några månader för mig att anpassa mig till livet här, med några miljö- och matmedvetna "hippie"-rumskompisar. I början var jag ofta irriterad om någon påpekade att jag inte tagit ur sladden från min laddare. Tänkte liksom att det ska dom ge fan i. 
 
Varje vecka hämtar vi en grönsakskorg, en säck potatis och en fruktkorg i ett hus några gator bort. Det är en liten organisation som man kan skriva in sig i, som en prenumenation funkar det, och grönsakerna är alltid årstidsanpassade och man vet aldrig vad man får. Jag har lärt mig att improvisera fram måltider med vad som finns tillgängligt, istället för att gå till affären och köpa körsbärstomater som är svindyra såhär års bara för att jag vill göra en supergod sallad. 
 
Vi hämtar också var tredje månad stora säckar med olika sorters mjöl, ris, linser och andra torrvaror från ett kooperativ som heter VOCO. De räcker sen tills nästa omgång.
 
Vi bakar oftast vårt bröd själva (även om det har en tendens att ta slut alldeles för snabbt!). Vi använder nästan inga mjölkprodukter, begränsat antal ägg och så gott som aldrig kött. Ifall det blir rester över från någon middag, sånt som jag kanske vanligtvis skulle slängt för det är en sån liten portion, sparas det i kylen och blir uppätet dagen efter. 
 
Sopsäckarna som man ska sätta ut på gatan varje/varannan vecka sätter vi bara ut ungefär varannan gång. Den lilla högen organiskt som vi slänger varje vecka slänger vi i en kompost som finns på vår lilla utegård. Tanken är att köpa/gräva upp maskar som kan omvandla det till jord.
 
Om vi kissar spolar vi helst inte. Ibland finns det en hink med vatten bredvid toastolen, som är rester från vattnet i duschen. När vi diskar sköljer vi inte av diskmedlet från tallrikarna och glasen, eftersom det är ett superekologiskt medel som inte är giftigt.
 
 
Jag vill inte låta som en pretto miljönörd, för det händer då och då (ganska ofta) att jag får såna otroliga cravings efter mjölk, riktigt ost, sjukt kemiskt godis och fet, krämig mat. Men jag menar bara att detta nog r en livsstil som jag kommer fortsätta med, inte vara strikt med, men ändå hålla mig tätt intill. Jag kommer aldrig sluta duscha varmt, sluta använda elektronik eller sluta åka bil, men ändå, tänka lite mer på saker osm faktiskt avgör framtiden. Som tur är lagar Tomas mest riktigt husmanskost med smör och grädde. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Julia

Vad intressant det där med att ni undviker att spola! Jag har funderat mycket på det där, hur mycket vatten som går åt och att man kanske inte måste spola precis varje gång man kissat, men min sambo tycker att det är lite äckligt att inte göra det. Jag antar att det som med det mesta är enklare att hålla sig till vissa sätt att leva om man gör det tillsammans med andra, skulle själv inte ha något emot att du som du beskriver ett tag, det är så lätt att tappa bort sig när man bor med nån som inte delar samma värderingar eller när man inte riktigt vet hur man ska göra med allt.

2013-02-25 @ 15:03:27
Postat av: Julia

*ha något emot att BO som du beskriver, skulle det vara :)

2013-02-25 @ 15:04:24
Postat av: Emma

Vad inspirerande! Faktist. Ska definitivt ta efter en hel del av det du nämner, bl.a. att handla efter årstid.

2013-03-07 @ 13:13:00
URL: http://jattemycketemma.ratata.fi

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0